INFÖR ERT BRÖLLOP

Så roligt att ni bokat mig som er bröllopsfotograf! Jag gör ett begränsat antal bröllop varje år och lägger stor vikt vid att fånga er så personligt och kärleksfullt som möjligt. Fokus för mig är att skapa naturliga ögonblick som inte känns uppställda, och att vara osynlig under delar av dagen för att fånga känslan från er största dag.

På denna sidan kan ni läsa mer om hur allt går till, hur jag jobbar och tips till er. Jag finns alltid tillgänglig för er på telefon eller mail, så tveka inte att höra av er för minsta lilla fråga, jag är här för er och gör mitt yttersta för er!

brollop helsingborg

SÅHÄR GÅR DET TILL: 

Under bröllopsdagen har jag ibland med mig en assistent som hjälper till att bära saker, se till att ni känner er bekväma, ger er vatten och rättar till klädsel om det behövs. Vid heldagsbröllop fotograferar och filmar även assistenten då det ingår en “Highlight” film. Jag har full koll på alla delarna under bröllopet och vid plötsliga ändringar som t.ex. väder eller liknande så finns lösningar direkt, så ni kan lämna allt till mig! Efter bröllopet så påbörjar jag min process att välja ut era bilder, något jag älskar! Då jag har valt att göra få bröllop (max 10) varje år så avsätter jag också dagar efter bröllopet då jag gör mitt efterarbete. Jag vill inte att ni ska behöva vänta i månader på era bilder och bokar därför in redigeringen redan när vi bokar in er bröllopsdag. Redan dagen efter får ni en tjuvkik på 5-10 bilder som ni kan använda direkt. ca 3 veckor efter ert bröllop får ni ett digitalt galleri med alla era utvalda bilder, redigerade och klara att användas.

När ni fått galleriet ska ni välja ut bilder till album och printar om det ingår i ert paket. Med hjärtana i galleriet klickar ni i vilka bilder som betyder mest, och sedan skapar jag ett utkast till albumet. Ni kikar igenom och kan sedan komma med önskemål på ändringar, när jag sedan beställt tar det ca 4 veckor, förstoringar (fine art printar) tar ca 2 veckor och skickas direkt hem till er. Albumet levereras separat med ert USB minne.

Ibland vill jag visa upp bilderna efter ert bröllop, då frågar jag alltid er först (oavsett vad som står i avtalet) och berättar vilka jag vill visa. Bilderna visas alltid bara i mina sociala medier och aldrig någon annanstans om ni inte gett tillåtelse till det, det är i första hand era bilder!

Förberedelser

Ska jag fotografera era förberedelser finns det lite saker som kan vara bra att tänka på, detta är absolut inget krav för att jag ska kunna fånga fina bilder, men underlättar lite för mitt arbete 🙂 

Förberedelsefoto är otroligt speciellt och mycket känslor är i luften, därför är det en stor favorit till mig! Alla bröllop är olika och ni bestämmer vad ni vill att jag fokuserar på, jag anpassar varje bröllop efter mina par! Jag fotograferar en av er i taget, och båda om ni gör er i ordning i närheten av varandra. Jag skriver därför tipsen i du-form:

 • Dagsljus från fönster i lokalen är viktigt för att inte få alltför brusiga bilder. Om smink/hår görs vid ett fönster gör detta att jag kan fånga både motljus och medljus vilket är väldigt smickrande både för make up artist och dig 🙂

 • Önskas detaljbilder av t.ex. skor, ringar, strumpeband eller andra viktiga saker så ha gärna dessa samlade, förslagsvis på en säng eller stol i närheten när jag kommer.

 • Om möjligt – plocka undan gamla flaskor, skräp och sånt som kan störa i bilderna (be bestman/tärnor om detta!)

 • Jag kommer säga till om någon av er ska göra något annorlunda, titta in i kameran, är i vägen eller liknande, om jag inte säger något så vill jag ha det så (t.ex. gillar jag att ha brudfölje i förgrunden). Detta säger jag när jag kommer, men kan vara bra att tänka på 🙂

 • När jag kommer har jag precis ätit för att klara mig till efter vigseln, så när ni äter behöver jag inget om vi inte kommit överens om det innan.

 • Viktiga saker jag vill fota under förberedelser: Smink/hårbilder, reaktioner hos dina nära och kära, när du tar på dig dina kläder, dina kläder upphängda i rummet/i närheten på fint ställe, detaljbilder på skor, smycken och liknande. Jag fotograferar det som händer på ett naturligt sätt, så ni behöver inte känna att ni ska anpassa er efter mig.

 • När ni blir fixade, ha gärna några ljusa kläder på er då detta underlättar min ljussättning. När ert brudfölje hjälper er ta på kläder så kan de vara ombytta och klara.

 • Om vi fotar förberedelser, porträtt och vigsel i den ordningen kommer jag ibland i mer bekväma “vanliga” kläder till förberedelserna. Jag byter sedan om till er vigsel till lite mer passande kläder.

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN:

– Ljus lokal för förberedelser
– Din partner på samma ställe men i annat rum så jag kan gå emellan
– Tid för att ta på kläder i lugn och ro så jag hinner ta detaljbilder samt längre ifrån.

Vigsel & gratulationer

FÖR ER ATT FÖRBEREDA: 
Prata med er vigselförrättare om att ni ska ha en professionell bröllopsfotograf. Berätta gärna att jag fotat väldigt många bröllop, ofta får beröm från präster att jag är diskret och aldrig fotar med blixt. Jag undviker också att fota när prästen pratar och tar de flesta bilder under psalmer/låtarna. Jag är väldigt respektfull och har alltid ceremonin som största fokus.

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN (och något ni kommer uppskatta efteråt):  
Ha ett “unplugged wedding” där ni uppmanar era gäster att njuta av ceremonin och överlåta fotograferingen till mig och min eventuella assistent. Dels kommer gästerna få en mycket bättre upplevelse och kunna njuta genom ögonen istället för en kamera, släktingen med kameran kommer inte känna press på att ta fina bilder och vigseln blir mer ostörd och naturlig. De bröllopen där brudparet haft detta har vi haft fotografering vid in och utgång, och brudparet stannar en stund vid altaret innan de går ut så alla hinner fota.

Ni får bilder utan kameror och telefoner i förgrunden, gästerna kan njuta och jag får lättare att fokusera på mitt jobb, win win för alla ♥ Detta kan stå med i ert program samt att prästen/vigselförättaren kan berätta om detta innan vigseln börjar.

Jag anländer alltid i god tid till er vigsel och presenterar mig för er vigselförrättare. Om ni inte hunnit prata med hen om att jag är där så är det ingen fara, jag berättar hur jag jobbar och det är väldigt sällan hen har invändningar. Dock kan jag inte garantera att fånga vigseln på sättet jag brukar om vigselförrättaren har specifika krav vart jag får stå, då jag alltid respekterar detta. Så prata gärna med hen innan så vet vi alla vad som gäller 🙂

 • Jag är på plats i god tid innan vigseln börjar, och jag står oftast på höger sida framför första bänkraden när ni går in. Oavsett om ni går in ihop eller själva så är detta ett bra ställe att stå på för att fånga ingång och gästernas reaktioner. Om det finns möjlighet fotar min assistent på annan plats, t.ex. på balkong eller bakifrån. Detta kollar vi med kyrkvaktmästare först så vi inte stör under vigseln.

 • Vid alla vigslar har jag finare kläder (oftast rosa långklänning) och täcker alltid axlar och knän för att visa respekt. Jag använder tysta skor, fotar sparsamt och visar respekt för att era gäster ska se så bra som möjligt.

 • Om ni har en kyss i slutet av vigseln, kyss gärna lite längre och en extra gång, jag tycker om att hinna få flera utsnitt av kyssen 🙂

 • Vid utomhusvigsel där vigselplatsen inte är helt bestämd sedan tidigare, se gärna till att platsen inte delas av både sol och skugga. Jag kommer självklart anpassa mig efter förutsättningarna, men det underlättar ljussättningen avsevärt. Så antingen helt sol eller helt skugga (att föredra).

 • Skulle vädret vara dåligt och ni vigs utomhus har jag två stora vita paraplyer som ni får använda, undvik mörka paraplyer!

 • När ni går ut från kyrkan/vigselplatsen så gå gärna långsamt och om möjligt stanna på en plats där det inte både är sol och skugga utan något av det. Jag har full förståelse att ni säkert glömt detta när ni står där, och jag anpassar mig helt, men om ni tänker på det är det toppen!

 • Vid gratulationer fotar jag de första (oftast närmaste familjen) lite mer intensivt och sedan lite mer översiktsbilder och lite färre gäster då dessa bilder annars blir väldigt många 😉

 • Åker ni iväg efter vigseln så kan jag möta upp er på en plats en bit från vigselplatsen och åka med er om ni vill ha bilder från er transport, annars bestämmer vi hur ni vill göra när vi ses på mötet.

Porträttfotografering

Jag rekommenderar att ni lägger er porträttfotografering efter vigseln om möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare det är, och många inte vill ses innan vigseln. Ett tips är att era gäster kan ha tipspromenad, mingla eller någon annan aktivitet när ni fotograferas. För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en bensträckare efter varmrätten (15 min) så vi kan fota bilder på er i det vackra kvällsljuset. Dessa bilder är väldigt vackra och ljuset är väldigt romantiskt.

FIRST LOOK
Vill ni fotografera era porträtt innan vigseln så rekommenderar jag en s.k First look där vi arrangerar att ni ses för första gången. Det vanligaste är att en av er står med ryggen mot den andra som kommer gående. Jag står mittemot den som har ryggen mot och fångar hens uttryck samtidigt som den andra kommer gående. När ni möts så byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 minuter så avsätt tid i ert schema så hittar jag en fin plats för det i närheten av era förberedelser och arrangerar det.

 • När vi ses så pratar vi om önskemål på plats till fotograferingen. Oftast är det platser som för er kanske inte ser så speciella ut, men som har fint ljus och bra bakgrund (denna blir alltid mer eller mindre suddig). Jag är uppmärksam på era önskemål för platser som betyder mycket för er, och ger förslag på platser som jag tror passar utifrån avstånd, miljö och ljus. Jag kollar alltid platsen innan, vid längre avstånd samma dag, annars tidigare.

 • Ni får gärna ha med ert brudfölje på fotograferingen om ni vill, ett önskemål från mig är att ingen av dem fotograferar samtidigt (någon enstaka mobilbild är såklart okej!) som mig då jag automatiskt tar hänsyn till deras vinkel och får svårare att arbeta då 🙂 En rekommendation är också att vi fotar med ert brudfölje eller barn i början eller slutet, och att de sedan kan göra andra ärenden om det behövs.

 • Jag behöver ca 1 timme minuter för att ta era porträttbilder, för att få variation och slippa stress. Flera olika platser är inte nödvändigt, men trevligt om de ligger nära och vi hinner med 2 olika miljöer.

 • Ta med oömma skor som ni kan ha på er (främst för klackar/skor som lätt blir smutsiga) som ni lätt kan gå i under förflyttning, ni får gärna ta med era andra skor i en påse om ni vill ha de på någon bild.

 • Kvällsfotograferingen efter er huvudrätt sker med fördel 30 minuter innan solnedgång, hör gärna med mig exakt när så kollar jag min sol-app 🙂

 • Jag kommer hjälpa er med hur ni ska stå, vad ni ska göra och “posera”, men om jag inte säger något så kan ni bara fortsätta med det ni gör. Jag vill nämligen locka fram det naturliga, och ingenting är “fel”. Vill ni pussas, kramas eller fnissa så gör det! Jag kommer ge er enkla instruktioner och sedan plockar jag upp personliga saker som vi använder till era bilder. Det kommer inte vara som när ni blir fotograferade av bekanta med en telefon, där ni sitter och väntar stelt och tittar in i kameran. Jag är väldigt snabb och lättsam att bli fotograferad av, och det kommer vara en rolig och mysig stund för er båda! Mitt bästa tips är att försöka slappna av, njuta av stunden och inte tänka på klockan, den har jag koll på!

JAG TAR MED: 
– Picnicfilt med vattenavstötande underdel så ni kan ta sittbilder
– Vitt lakan som ni kan ha ovanpå picnic filten
– Vatten, bananer och kladdfri socker-kick (ni kommer glömma dricka och äta)
– Stora vita paraplyer som ni kan använda, behövs de efter jag åkt kan ni bara skicka dem efteråt.

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN: 
– 1 timme avsatt tid för porträttfotograferingen
– Inte för snävt tidsschema, lämna utrymme för förseningar under förberedelserna.

GRUPPBILDER

Den bästa tiden för gruppbilder är när vi kommer till platsen där ni har middagen. Då är alla gäster samlade, ni har fotograferats av mig och det är trevlig stämning. Om ni har många gäster är det bra med någon trappa där en del av gästerna kan vara, eller om jag kan stå på en balkong/fönster och fota ner mot en gräsplätt nedanför.

FÖR ER ATT ORDNA: 
Någon ansvarig (t.ex toastmaster/madame) som har koll på vilka gruppbilder ni vill ha, och arrangerar era gäster så. Då jag inte vet vilka som är vilka så behöver jag hjälp av någon från er som kan organisera 🙂 Ni väljer själva vilka konstellationer ni vill ha, räkna med att varje grupp tar 1-3 minuter.

Middag & fest

I mitt 8 och 12 timmars paket ingår att jag även är med under er bröllopsfest med alla underbara tal. Jag älskar att fotografera heldagar, och för att hålla energin uppe även under kvällen finns det lite saker som ni kan göra för att underlätta för mig:

 • Om det finns ett mindre rum i anslutning till er middagslokal så är det toppen om jag kan vara där med min utrustning. Under kvällen så fotograferar jag i lite mindre omfattning, vid talen och pausar när ni äter t.ex. Istället kan jag lägga in era bilder i min dator och redigera lite tjuvkikar till er.
 • Vid 8 och 12 timmars fotograferingar behöver jag varm mat under kvällen, förslagsvis när ni äter er huvudrätt. Jag äter inte kött (inkl. kyckling), men fisk eller vegetariskt går bra.
 • Jag smyger runt i er lokal och fotograferar era gäster och era reaktioner vid tal, och gör mitt yttersta för att fånga alla i någon vinkel under kvällen.
 • När ni dansar senare på kvällen använder jag helst videoljus (en fast “lampa”) som sitter på kameran, istället för blixt. Detta för att ljuset blir mer naturligt och inte lika skarpt.  

De där obekväma frågorna, för er trygghet!

Vad gör vi om bilderna skulle försvinna på något sätt? 
Risken att något händer era bilder är minimal. Jag fotograferar med dubbla minneskort och alltid med två kameror under vigseln, jag gör också backup direkt på kvällen oavsett om jag är kvar eller är hemma.

Vad händer om du blir sjuk? 
Jag har ett väldigt stort nätverk med professionella bröllopsfotografer som kan hjälpa till. Jag har själv hjälpt en kollega som blivit dålig och det finns en stor trygghet att vara med i nätverk som dessa. Jag har också ofta en assistent som är bokad samtidigt och hen kan också hjälpa till. Jag har fotograferat bröllop med hög feber och det ska väldigt mycket till att jag ska ställa in ett bröllop.

Det viktigaste

 • Be er präst/vigselförrättare att sätta fotoförbud under ceremonin. Era gäster blir mer närvarande och ni slipper telefoner framför era gästers ansikten 😉

 • Avsätt 1 timme för porträttfotograferingen

 • Jag tar med allt för er fotografering, men ta med bekväma skor om vi behöver gå på t.ex. stenar.

 • Om jag är med under middagen önskar jag ett separat rum i anslutning till er lokal. Jag äter gärna middag (vegetariskt, fisk är ok!) när ni äter er varmrätt. 

 • Slappna av! Allt löser sig, ha roligt och NJUT! 

ATT FYLLA I SENAST 1 VECKA INNAN BRÖLLOPET:

För att göra ert bröllop så personligt som möjligt, får ni gärna fylla i detta formulär så snart som möjligt, men senast 1 vecka innan bröllopet.